fredag 27 mars 2015

BANAN - SOCKER

Syfte: Det du ska ta reda på är ifall det finns något socker i en banan, och isåfall, hur mycket socker?

Material
Tratt 
E-kolv, 
Banan, 
Filtrepapper  , 
Bägare, 
Våg, 
Vatten, 
Sked, 
Brännare, 
Trefot 
Mortel
Stativ
Hållare

Metod: Metoderna man använder för denna undersökning kallas filtrering och ”koka vatten”


Börja med att väga bananen, Ett tips är att skriva upp hur mycket bananen väger i gram, för du måste komma ihåg det.

2.   Finfördela bananen, mosa den i en mortel,och tillsätt lite vatten. Mängden vatten måste du          själv avgöra beroende på propotionen, bananmoset måste kunna komma igenom filtrepappret.

3. Den första metodens behövs användas är filtrering. Filtrering anses vara det enklaste. Det du behöver är ett filtrepapper, och en bägare. Filtreringen använder jag för att separera två ämnen åt. I detta fall vatten, och bananbitarna. Filtreringen utförs genom att du häller igenom bananblandningen i filtrepappret, och förhoppningsvis så ska bananbitarna stanna i filtrepappret, och vattnet ska rinna igenom pappret.

4. Ta fram ett stativ på ett bord, se till att ha mycket utrymme. Sedan sätter du på hållaren på stativet, och placerar en bägare under hållaren.

5. Ta fram ett filtrepapper, och forma filtrepappret, så att det ryms i hållaren. Be en vuxen om hjälp, det är viktigt att det är alldeles tätt.

6. Sedan häller du genom bananblandningen genom filtrepappret och hållaren. Förmodligen ska det rinna en tjockare vätska genom, som hamnar i bägaren. Bananbitarna ska vara kvar i filtrepappret. Det är viktigt att inte hälla bananblandningen genom filtrepappret för snabbt, för då kan det rinna utanför på kanterna i hållaren. Häll försiktigt, tills du ser att vätska åker igenom. 

7. Då är filtreringen avklarad, och då skall du nu ha en bägare med en tjockare vätska, och i filtrepappret ska det vara bananbitar. Släng bananbitarna, för dem kommer du inte att behöva.

8. Nu är det dags att koka vattnet. Sätt igång spisen, och placera ut en kastrull på plattan

9. Häll i vätskan som du separerat från bananblandningen i filtreringen, och vänta tills det börjar koka. Destillering går också bra att använda, men det är lite krångligare, så gör det inte svårare än vad det är.

10. Varför jag kokar vattnet är för att när vätskan kokat nog länge, så kommer själva vattnet att avdunsta, och bli vattenånga, så sätt igång en fläkt om ni har. Tillsist så ska det bara vara kvar socker i botten. Och då har vi fått svar på första frågan. Fanns det socker i bananen?


11. Till sist, för att få svar på sista frågan så väger du sockret. Och genom att du tog reda på hur mycket bananen vägde så kan du jämföra och få ut det i procent hur mycket socker bananen innehöll. Mycket beror också på hur stor propotion banan du tog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar